Теоретичні аспекти дослідження особливостей самооцінки підлітків з різним типом спрямованості особистості.

Автор(и)

  • А. О. Вакулюк Донецький національний університет імені Василя Стуса

Анотація

Зміни, які відбуваються у системі освіти, у сімейних взаємовідносинах, ціннісних орієнтаціях, пріоритетах, вагомо впливають на особистісне становлення підлітків. Підлітковий вік – перехідний та суперечливий період у становленні індивіда. Відбувається інтенсивний розвиток та формування особистості підлітка, якому необхідна правильна самооцінка, що формується найінтенсивніше саме у підлітковому віці. Процес формування свого «Я» породжує потребу в самовираженні, в апробації своїх життєвих сил та можливостей. Взаємопов’язані внутрішні спонукання, які спрямовують та орієнтують життєвий шлях підлітка у соціальному просторі й часі, підпорядковують собі всю мотиваційну структуру особистості, являють собою спрямованість. У підлітковому віці і самооцінка, і спрямованість є ключовими чинниками розвитку, від яких залежить подальше формування особистості.

Біографія автора

А. О. Вакулюк, Донецький національний університет імені Василя Стуса

здобувач вищої освіти

Посилання

Гірчук О. В., Подкопаєва Ю. В. Умови формування та трансформації самоставлення у дітей і підлітків. Психологія: реальність і перспективи: збірник наукових праць РДГУ. 2019. Вип. 12. С. 184–189.

Семенов О. До питання спрямованості особистості. Науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Педагогічні науки. 2015. № 1. С. 109–115.

Шилова Н. І. Спрямованість особистості як соціально-психологічне явище. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія: Психологічні науки. 2017. Вип. 5 (1). С. 135–140.

Шилова Н. І. Психологічні особливості спрямованості особистості сучасного підлітка. Теорія і практика сучасної психології. 2017. № 2. С. 54–58.

Кузнєцов М. А. Мотивація людини: основні форми та закономірності функціонування. Вісник Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди. Психологія. 2012. Вип. 44 (1). С. 116–137.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Секція 4 Психологія сьогодні: дослідження, проблеми, перспективи